zaterdag 14 april 2012

Probleeminventarisatie naar het gebruik van het fototoestel toe:

  • Amputatie: ter hoogte van de rechter corpus humerus.
  • Linkerarm/linkerhand wordt voor alle functionele handelingen belast.
  • Zijn volledige linkerhand (enkel zijn pink) wordt erg functioneel gebruikt.
  • Kan in principe het toestel gebruiken, maar de manier waarop vindt hij niet praktisch: pakt hem vast met zijn duim en wijsvinger, waarbij zijn middelvinger en ringvinger de camera zijdelings ondersteunt. Met zijn wijsvinger kan hij dan de drukknop induwen om een foto te nemen. 
  • Hulpmiddel: handiger, efficiĆ«nter, zonder dat het opvalt (je zou moeten denken dat het bij het toestel hoort)Verdere assessments kunnen in de nabije toekomst afgenomen worden, zoals de Dash ( Disabilities of arm, shoulder and hand) en MHOQ (Michigan Hand Outcome Questionnaire).

Ergonomie van de pols

Een complex gewricht
Omdat zijn linker hand/pols/arm alle functionele handelingen overnemen, is het best interessant om enkele ergonomische principes aan te brengen.Bij ergonomie van de pols komt het allemaal op een principe neer: wanneer je de pols betrekt bij functionele handelingen probeer je best je pols stabiel te houden. Men spreekt van een stabiele pols als je de beweging in dat gewricht kunt beperken om toch dezelfde functionele handelingen te kunnen uitvoeren. Dit wil zeggen dat de pols zich in de neutrale stand bevindt (0° graden in het gewricht). Concreet betekent dit dat zijdelings bewegingen (deviaties) en voor- en achterwaartse bewegingen (flexies) vermeden/geminimaliseerd  worden. Die veroorzaken immers wringingbewegingen bij het kraakbeen ter hoogte van het polsgewricht (= kraakbeen tussen handwortelbeentjes en spaakbeen + ellepijp).  


Rusten op tafel

Hoe kan je je pols stabiliseren? Hoe krijg je en behoud je een stabiele pols?

Door een vuist te maken span je spieren op die die hun oorsprong vinden in de onderarm en eindigen in de hand en vingers. De pols wordt dan 'vastgemaakt' door de opgespannen spieren, het vormt een 'natuurlijk korset' voor de pols. In rustperiodes kan de pols best ook ontspannen in de neutrale positie. Dit kun je door gewoon je arm langs je lichaam te rusten of die te ondersteunen op een tafel.

Het handvat dat gebruikt wordt is vrij breed en is daarom ook vrij ergonomisch. Hoe breder het voorwerp, hoe meer spieren je gebruikt, hoe gemakkelijk je een stabiele pols kunt verkrijgen. Het handvat zal ook aangenaam zijn om vast te nemen, aangezien er een laag Sugru, een variant van silicoon, de bovenlaag zal bekleden. De bedoeling is dat die de vorm aanneemt van Bart zijn hand, waardoor die op maat gemaakt wordt. Naast deze ergonomische voordelen, heeft Sugru ook antislip-eigenschappen.

Een stabiele pols behouden is niet evident, je moet je er echt bewust op gaan concentreren om die te kunnen behouden. Onze pols kan gebogen, gestrekt, gedevieerd en gedraaid worden: veel bewegingsmogelijkheden dus. Om dit echter stabiel te kunnen houden, moet men leren werken vanuit proximale gewrichten (zijnde de elleboog en schouder). Dit is ook logisch, want als je een gewricht (nl. de pols) 'vastmaakt' ben je wel verplicht om de andere te gebruiken om verder functioneel te kunnen handelen. De proximale gewrichten compenseren in principe de verminderde polsbeweging. Een goeie tip om vanuit de elleboog te werken, is om alles zo dicht mogelijk te doen. 

  • Vb.: Wanneer je een glas inschenkt  heb je de neiging om je pols te deviĆ«ren door het gewicht van de fles en de zwaartekracht. Dan wordt het praktisch onmogelijk om te compenseren vanuit je elleboog (plooien), wanneer je een glas inschenkt die erg ver van je lichaam staat. Plooi je je elleboog? Dan komt je hand dichter te staan. Plaats dus het glas dichterbij. Je kan ook meer kracht uitoefenen als je de voorwerpen dichtbij je houdt. Dan is het ook minder belastend voor je schouder en zelf je bovenste rugspieren.


Voor het gebruik van zijn camera komt het er op neer dat hij wat harder in het handvat mag knijpen om meer spieren te gebruiken, waardoor de pols gestabiliseerd wordt. Ook zal Bart zijn elleboog moeten plooien en heffen in de mate die nodig is om zijn pols in de neutrale positie te houden. Een extra tip kan zijn dat hij ook vanuit zijn vingers leert werken terwijl hij de pols stabiel houdt. Met andere woorden: de besturingstoetsen van het toestel zouden best niet te ver verwijderd zijn zodat hij deze met zijn vingers kan bedienen.